Зърнопроизводителите трябва да обходят масивите с пшеница веднага щом снегът се стопи, защото при късно засетите посеви дълго задържалата се снежна покривка може да предизвика и щети. Това коментира доцент д-р Галина Михова, завеждащ "Селекция на зърнено-житните култури" в Добруджанския земеделски институт.
Добричка област е най-големият производител на хлебно зърно в страната като площите с пшеница през тази стопанска година надхвърлят 1 200 000 декара.
По думите на доц. д-р Галина Михова посеви, които са засети след оптималния срок,могат да се окажат изтощени и хилави. Когато снегът се стопи, могат да се създадат условия за наводнение и растенията да се удавят. След обхода земеделските стопани трябва да преценят с какви продукти да извършат пролетното подхранване на растенията.
Сортовете пшеница, създадени в Добруджанския земеделски институт, издържат до минус 20 градуса, ако са добре закалени и са в благоприятна фаза на развитие, заяви доц. д-р Галина Михова. Селекционерът добави,че пшеницата в Добричкия регион, която е засята в оптималния срок,е "навлязла" в студеното време вече братила и добре закалена.
В актуалната листа на Добруджанския земеделски институт са включени 26 сорта обикновена и два сорта зимна твърда пшеница, в които е постигнат баланс между продуктивност и ниво на качество, поясни Михова. По думите й в последните години селекционерите в института работят за увеличаване на продуктивността, но без да се прави отстъпление от качеството.Според учения потребителите държат на натурални качествени хлебни продукти без подобрители.