Румънци вече изкупуват първите български кайсии, съобщи Николай Колев, председател на Съюза на дунавските овощари. 80% от родното производство отива за износ, допълни той. В същото време у нас масово се продава гръцка кайсия.
Цената на родното производство тази година ще е по-висока, защото реколтата пострада сериозно от измръзвания, както и от дъждовната пролет. На едро килограм кайсии се продава по 1,55 лв/кг, показват данните на Държавната комисия по стокови борси и тържища.
Румънците изкупиха и част от реколтата от български череши, пише "Труд". Традиционно те са голям потребител, потвърди Слави Трифонов, председател на Съюза на градинарите в България. Комшиите плащат по 1,30-1,50 евро/кг. Бусове чакат пред градините и взимат стоката директно от производителите.
Български череши се изнасят и за Германия, Швеция, Хърватска и Беларус. Това е най-експортният плод у нас, допълни Трифонов. По данни на Евростат нашите череши през миналата година са били около 50 000 тона или 5,7% от общо произведените в ЕС 882 000 тона.
Европейците ядат най-много ябълки от Полша, домати от Италия и краставици от Испания, показва още анализът на статистическата служба за селскостопанската продукция през 2015 г. в ЕС-28.
Румънци изкупуват български кайсии
- 24.06.2016 | 06:49
- 2164