Специалистите от единствения у нас Институт по зеленчукопроизводство, който се намира в Пловдив са изненадани че бактерията ешерихия коли се пренася по зеленчуците. Според тях единствения начин този патогенен микроорганизъм да попадне в краставиците е чрез пресен оборски тор.
Бактерията полепва по повърхността на зеленчуците и не може да навлезе в самото растение, твърдят учени. Най-уязвими са листните зеленчуци – марули, пресен лук, спанак. Специалистите са категорични че българските зеленчуци са напълно безопасни. Въпреки това съветът на специалистите е преди употреба зеленчуците да се белят и мият обилно с вода.
Във връзка с подозренията за заразяване с бактерия на хора в Германия след консумация на пресни зеленчуци, Българската агенция по безопасност на храните предприема превантивни действия, съобщават от агенцията. Ще бъдат извършвани проверки за наличие на микроорганизми в пресни зеленчуци с произход Европейския съюз, уточняват от БАБХ.
Изследванията включват домати, краставици и салата. Към момента по системата за бързо оповестяване за опасни храни и фуражи не е постъпила нотификация към страните членки за вземане на специални мерки.