Единна информационна система ще проследява храната от фермата до магазина

Булфото
share

Единна информационна система от фермата до магазина ще направи публични всички регистрирани обекти по агрохранителната верига. Това планира Министерството на земеделието и храните, обяви днес в Сливен Десислава Танева, министър на земеделието и храните, която беше гост в конференция за насилието на жените под надслов „Да отворим очи и нарушим мълчанието", организирана от евродепутата Мария Габриел.

Чрез единната система гражданите ще могат да подават сигнали за нарушения и нередности, ще даде възможност и на потребителя тогава, когато има интерес или информация за нарушение, да предизвика сам контрола на съответния обект, обясни министър Танева.

Промените включват три изцяло нови закона и изменения в девет. Сред тях са Законът за храните, Законът за посевите и посадъчния материал, Законът за ветеринарно-медицинската дейност, Законът за хранителната верига, новият Закон за храните и др.

В края на януари работата по концепцията на агрохранителната верига и внедряването на всички законодателни актове в действие трябва да приключат

„Публичността намалява корупционния натиск и позволява системата да работи много по-ефективно. Това е много амбициозна задача, съответно да се пребориш и с всички, заинтересовани да не се случи, но това е пътят, връщане назад няма и аз ще бъда много удовлетворена да приключи този процес и да го внедрим, тъй като това е от полза най-вече на потребителя", категорична е Десислава Танева, цитирана от Дарик.

Водещи новини

Още новини