Инфекция уби 66 говеда в Ямболско

share

Лошо хранене и силно занижен имунитет е довело до смъртта на едри преживни животни в Ямболска област. Това заяви д-р Стоян Колев от Областната дирекция по безопасност на храните в Ямбол. От клостридийна инфекция са умрели 66 говеда-млади телета и юници в две общини.

„При това заболяване пада имунната система на животните, които са били на пашечно отглеждане, опаразитени, в лошо телесно състояние, пада им имунната система, в резултата на това инфекции се развиват и се получава интоксикация на организма и смърт на животните” посочи д-р Колев.

Заболяването е лечимо. Стопаните ще трябва да подобрят храненето на животните, болните да бъдат изолирани и лекувани с антибиотици, да се направи и поголовна ваксинация. Тя не се поема от държавата и ще е за сметка на стопаните. Цената на една доза от десет валентната ваксината е 2,30 лв. Животните изграждат траен имунитет, като първоначално се прави двукратна ваксинация и реимунизация всяка следваща година.

„Не става въпрос за мистерия. Това са патогенни микроорганизми, които обитават животинския тракт и при влошаване на общите условия на хранене се получават тези инфекция”, уточни д-р Колев. Най-засегнати от заболяването са 14 ферми от община Болярово и едно стопанство в Елхово. Двете общини пострадаха най-сериозно и от заболяването „Син език”. От болестта умряха 450 животни.

Водещи новини

Още новини