"Българските продукти имат потенциал да се завърнат на френския пазар", каза министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков на откриването на българския щанд на Международния салон по земеделие SIA 2014 в Париж, съобщи Министерството на земеделието и храните.
България се представя за четвърти път на престижното международно изложение. Тази година щандът е разположен на 62 кв. метра и на него се представят 11 фирми с месни и млечни продукти, вина и козметични продукти от розово масло. За първи път са представени производители на биологичен сок от арония и вино от арония. Присъстват и традиционната българска лютеница и чубрица.
"Отчита се напредък в търсенето на български храни и вина от френските потребители", посочи българският посланик във Франция Ангел Чолаков, който участва в официалното откриване на българския щанд. Той коментира, че с участието си в изложението България намира много нови партньори в международен план.
Министър Греков изтъкна, че е необходима по-голяма реклама на нашите храни и вина, защото те имат отлични вкусови качества, които се оценяват в световен мащаб. Той заяви, че за съжаление българските продукти все още не са достатъчно разпознаваеми и затова трябва да се работи за по-активното популяризиране на наши емблематични стоки.
Министър Греков каза, че благодарение на Министерство на земеделието и храните, което за четвърти път организира представянето на български фирми на международното изложение, се отчита ръст в интереса на европейските потребители към нашите стоки.
В рамките на изложението министър Греков се срещна с генералния директор на Националната служба за земеделски и морски продукти на Франция (Франс Агри Мер) Ерик Ален, на която присъства френският съветник на българския министър Стефан Робер. Министър Греков се впечатли от структурата на Франс Агри Мер и тясната връзка, която службата има с браншовите организации във Франция. Той предложи служител на Министерство на земеделието и храните да прекара едномесечно обучение във френската служба. Предложението бе прието.
Димитър Греков и Ерик Ален обсъдиха и сътрудничеството между България и Франция в областта на земеделието.