Витоша се готви за новия зимен сезон

share

Според действащия в момента план за управление на Природен парк Витоша площта на зоната за спорт и туризъм на Алеко е  217 хектара.

Разработеният от "Витоша ски" АД през последните години Специализиран подробен устройствен план предвижда да използва едва 153 хектара от тази площ, което е с 32% по-малко от сега съществуващата зона.

Планът за управление на Природен парк Витоша, който регулира дейностите в района, препоръчва да се подобри логистиката и транспортната достъпност до планината.

В момента в зона Алеко съществуват общо 9 лифта плюс  Симеоновският кабинков лифт и Драгалевският лифт. Според предложения специализиран подробен устройствен план на ”Туристическа и ски зона Алеко” броят на лифтовете се запазва, но в услуга на туристите дължината им ще се увеличи с три километра.Това минимално удължаване на лифтовете се налага, за да се осигури по-добра комуникация между пистите и лифтовете.
       
Планът предлага нова организация на лифтовете, за да осигури по-добра логистика на туристите и да даде възможност за лесно и свободно придвижване между Лалето, Стената и Капакливец.

Лифтът „Бай Кръстьо“ е построен през 1953 г и се използва вече почти 60 години. Съоръжението е с капацитет от 300 души на час. Лифтът „Бай Кръстьо“ - Голи връх е построен през 1968 г и е с капацитетът 600 души на час. За сравнение капацитетът на съвременните лифтове е близо 5 пъти по-голям 2500 – 3000 души/час. Затова технологично Драгалевският лифт не предлага възможност за рехабилитация. Единствената възможност е този лифт да бъде осъвременен. Планът предвижда подмяна на амортизираните и морално остарелите лифтове и подобряването  на логистиката между тях. Романски лифт е построен през 1968 г. Най-нов е Симеоновския лифт. Подмяната на лифтовете ще започне с най-стария и ще завърши със Симеоновския лифт.

За да се получи комплексен туристически продукт в зоната ще бъдат създадени условия за летен и зимен туризъм, съчетани с удобен и достъпен транспорт. Ще се създаде учебен център със съоръжения за начинаещи и пунктове за изхранване на туристите.

За да могат туристите да се насладят напълно на зимата се предвижда системата за изкуствен сняг ще се захранва  чрез изграждане на открит воден резервоар. Той ще се захранва чрез водохващане и директно от река Янчовска. Данните за дебита й показват, че необходимото  количество вода се осигурява  чрез събирането на свободните води в открит резервоар. Мястото, което е определено за най-щадящо природата е естественото дере по поречието на реката. Това водохващане има и една друга много важна функция, а именно използването му за гасене на горски пожари. Такова съоръжение не съществува в момента.

Тук обаче Съществуващите хотели ще се реновират, като абсолютно се забранява ново строителство.

С цел да не се допускат грешки в планирането и  с амбицията туристическа и ски зона Алеко да се превърне в комплексно-завършен туристически център всички намерения са съобразени с препоръките на водещи консултантите по проекта, които са световни специалисти в областта на изграждането на зимни туристически центрове като Ванкувър и Сочи, домакини на Зимните олимпийски иогри съответно през 2010 и 2014 г, на швейцарския пример за екологичен туристически център Цермат, Кранс Монтана, Давос, австрийските лидери в зимния туризъм – Сьолден, Ст. Антон, Ст. Йохан и много други.

Водещи новини

Още новини