С евросредства подобряват туристическата инфраструктура в две варненски общини

Novini.bg/ Canva
share

Условията за туризъм в две варненски общини могат да бъдат подобрени с помощта на европейско финансиране. До 29 септември тази година местните администрации на Девня и Аксаково, както и юридически лица с нестопанска цел на тяхната територия, имат възможността да кандидатстват с проектни предложения по мярка 7.5. "Инвестиции за публично ползване в инфраструктура за отдих, туристическа инфраструктура" на Местна инициативна група "Девня-Аксаково". Общият бюджет по процедурата е 187 502 лв. Средствата са осигурени от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., съобщават за БТА от Областния информационен център-Варна. 

Освен развитие на туризма и свързаните с него инфраструктура и услуги, целта на процедурата е и разширяване на възможностите за заетост в двете общини, както и привличане на все повече посетители в тях.

По два проекта в Попово се извършва реконструкция на бул. „България“ за над 800 000 лв.

Дейностите, които могат да получат финансиране, са свързани с изграждане, реконструкция, ремонт, закупуване на оборудване или обзавеждане на туристически информационни центрове, посетителски центрове за представяне и експониране на местното природно и културно наследство и центрове за изкуство и занаяти с туристическа цел. Подкрепа ще бъде давана за проекти, насочени към изграждане или доставка на съоръжения за туристически атракции, предоставящи услуги с познавателна или образователна цел. Средства ще бъдат отпускани и за поставяне на информационни табели, пътепоказатели, съоръжения за безопасност, обособяване на велоалеи и туристически пътеки и маршрути.

Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ за един проект е 5867 лева, а максималният - 187 502 лева. Интензитетът на подпомагане е 100 процента от общия размер на допустимите разходи, в случай че не е налице генериране на приходи.

Водещи новини

Още новини