Европейският астронавт Матиас Маурер изпробва новия скафандър на SpaceX

Getty Images
share

Aстронавтът на Европейската космическа агенция (ЕКА), германецът Матиас Маурер изпробва новия скафандър, изработен от американската компания "Спейс Екс" за полета на членовете на екипажа на "Дракон-3", който се отправя в края на месеца на шестмесечна мисия на борда на Международната космическа станция (МКС), съобщиха от ЕКА, предава БТА.

Маурер ще поеме към МКС заедно с астронавтите на НАСА Кeйла Барън, Томас Машбърн и Раджа Чари.

Скафандрите са направени по мярка за всеки от астронавтите. Шлемът е изработен на триизмерен принтер, а ръкавиците дават възможност да се използват на сензорните екрани на борда. Основната цел на скафандрите е да предпазят астронавтите при евентуално разхерметизиране, но те помагат и за регулиране на телесната температура, улесняват слуха и предпазват от изгаряне.

В капсулата "Дракон" астронавтите ще свържат скафандрите към захранването и комуникациите на борда чрез седалките си, като също така ще могат да охлаждат скафандрите. Специалните костюми ще се носят само на борда, не и при космическите разходки.

Екипажът на "Дракон" ще се отправи към МКС от космическия център Кенеди в щата Флорида на 30 октомври, съобщиха от НАСА и "Спейс Екс" в петък. Преди това изстрелването бе планирано за 31 октомври.

Водещи новини

Още новини