Показаха копие на скафандъра на Нийл Армстронг в Бургас

  • 30 март 2023 17:12

  • 460
  • 0
Показаха копие на скафандъра на Нийл Армстронг в Бургас
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

В центъра за съвременно изкуство и библиотека /ЦСИБ/ в Бургас се показва копие на скафандъра на Нийл Армстронг, с който стъпва на Луната, съобщава агенция "Булфото".

Репликата на костюма е проектирана чрез 3D принтер. Скафандърът е единственият в Европа и идва в Бургас от Виена. Интересният експонат ще остане в морският град до 10 май.

6 млн. долара кръвнина за първия човек на Луната

Това е неговото последно представяне пред публика извън територията на Австрия. Всички останали реплики на костюма на Нийл Армстронг са в САЩ и не се изнасят.

Нийл Олдън Армстронг е американски астронавт на НАСА, участник в два космически полета, първият човек стъпил на Луната. Той е и авиоинженер, пилот от Военноморския флот, летец изпитател и университетски преподавател. Вторият и последен космически полет на Армстронг е като командир на „Аполо 11“, първото кацане на хора наЛуната (прилуняване), през юли 1969 година.

Армстронг и пилотът на Лунния модул Едуин Олдрин се спускат на лунната повърхност и прекарват два часа и половина извън апарата, докато Майкъл Колинс остава в окололунна орбита в Командно-обслужващия модул. Тримата са наградени с Президентски медал на свободата и Златен медал на Конгреса, а Армстронг получава и Космически медал на честта на Конгреса на САЩ.

Мая Йорданова
460 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини