Идея: Бонус от 300 лева за ваксиниран

Getty images
share

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) предлага на държавата план за форсиране на ваксинационния процес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33049

От браншовата организация дават идея да се дават между 50 и 300 лева на всеки ваксиниран.

Гърция дава по 150 евро на всеки ваксиниран младеж

Конкретната сума ще зависи от бързата реакция на хората. Тези, които изявят желание да се ваксинират веднага след обявяване на мярката, в рамките на първите двадесет дни да получат 300 лева. За следващите 10 дни току-що ваксинираните да вземат по 250 лева, а всяка десетдневка сумата да намалява съответно на 200, 150, 100 и 50 лева.

Кампанията може да бъде ограничена във времето – за два месеца, така че да изпреварим очакваната нова вълна на вируса през есента, предложи председателят на БХРА Георги Щерев, цитиран от Марица.

Тези средства могат да се ползват за лятна ваканция например, а 600 лева за едно семейство са сериозен бюджет за почивка, понякога и повече, отколкото те самите могат да отделят. Туристическият бизнес счита, че раздаването на пари за стимулиране на имунизационния процес е по-приемливия вариант отколкото ново затваряне на бизнеси през есента, както прогнозират епидемиолози.

Блокирането на икономиката ще доведе до харчене на много повече средства за компенсация и подпомагане, убедени са от бранша.

Другата идея на БХРА е държавата да организира томбола с предметни награди – телевизори, перални, домакински уреди, за да стимулира бързата имунизация. В някои страни на лотария се разиграват дори леки автомобили, дават пример от бранша.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33049

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини