Има ли двоен стандарт при прилагането на законите в планините?

pixabay
share

600 души на час – толкова туристи обикновено се качват с кабинковия лифт към връх Мусала през лятото. С тази информация не бяха запознати нито от Министерството на околната среда и водите, нито от Национален парк “Рила”. Организирането на около 1000 души в масов поход до върха обаче предизвика глоба за популярен влогър. Според него санкции се налагат избирателно.

След скандала заради масово изкачване на връх Мусала – има ли двоен стандарт от страна на институциите и спазва ли се законът от всички?

“На същия ден имаше още две, не малки групи, които тръгнаха преди нас, стотици други се организират в интернат за масово изкачване на Мусала всяка година. Защо няма глоби за тях?”, коментира Слави Панайотов в личния си YouTube канал, предаде БТВ.

Всяка година хиляди отбелязват празника на Рила с организирано масово изкачване на Мусала, а ограничения за броя посетители няма в нито един от българските паркове.

От Асоциацията на парковете в България обясниха, че в зоните с ограничено човешко въздействие не е желателно да преминават по повече от 20 души.

“Групата от много хора се движи в широк фронт и започва да минава отстрани на пътеката. Така се образуват нови коловози и съответно ерозия”, коментира Тома Белев.

На сайта на парка информация за зоните с ограничено човешко въздействие може да бъде намерена в устройствен план, дълъг над 330 страници. Представителят на Сдружение за дива природа “Балкани” обвини в безхаберие Министерството на околната среда и водите.

“Налагат се глоби само, когато жертвите са по-малки. Елементарно беше министерството да информира хората, ако са между хижата и върха да се разделят на по-малка група. Чакат някой да наруши закон и налагат максималната глоба”, каза Андрей Ковачев.

От Национален парк "Рила" отказаха коментар по темата. Поискахме и писмото, в което официално са забранили провеждането на подобно събитие, но не получихме достъп до него. А влогърът Слави вече се закани, ако бъде глобен, да организира нов масов поход, този път от Министерски съвет до парламента.

Водещи новини

Още новини