Трайчо Трайков: Зимните ни курорти удариха европейските по ръст

Интернет
share
Българските ски курорти са ударили по ръст на туристи европейските тази зима, обяви в Пампорово министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.
 
Най-голям е ръстът в Пампорово - 15% досега, а средният за страната вървял около 5-6%, добави министърът. От основния английски пазар намалението на туристопотока към Швейцария било към 60%, а към Франция - около 30%, в същото време към България английските туристи тази зима се увеличили с 2-3%, посочи Трайков.

Значително повече у нас са руските туристи, балканският пазар също е разработен добре, курортите ни избират гърци, турци, румънци и македонци. Министърът коментира, че дебелият сняг е добър за туризма, но в същото време се мисли какво би причинил, като се разтопи и оттече.

Големите язовири и каскади в страната съдържат 55% от водата и са добре управлявани, но останалите 45% създават проблеми, и голяма част от тях ще се наложи да бъдат бракувани, коментира Трайков. Язовирите в страната са около 2500, 1/3 от тях не са в добро състояние.

Проблемите с тяхната собственост трябва да се решат от водната стратегия и законодателството, а дефектите им и това дали да бъдат бракувани трябва да се преценят на място от хидротехнически експерти, коментира министърът.

Трайков бе в Пампорово за официалното откриване на кръг от европейската купа заедно с министъра на спорта Свилен Нейков, техническия делегат на ФИС и шеф на европейската купа Дитер Пош, мажоритарния собственик на "Пампорово" АД Цветелина Бориславова, шефа на Българската федерация по ски Цеко Минев. "Държавата е подкрепила провеждането на елитното състезание с 850 000 лв.", съобщи спортният министър Свилен Нейков.

В неделя пък Трайков отлетя за Париж за срещата на държавите с ядрена енергетика. Там обсъждал с енергийния министър Ерик Бесон възможността френски компании да участват в българските ядрени проекти. Двамата говорили и за забраните за добив на шистов газ в двете държави.

Водещи новини

Още новини