При избора на място за създаване на ново лозово насаждение, дори и малко по обем, трябва да се имат предвид поне 6-7 неща, които са много важни, защото както е известно подобна инвестиция е много дългосрочна, пише Български фермер.
А именно, трябва да се вземат предвид почвата, релефът, температурата, градобитността на района, отдалечеността му от населеното място и др.
Когато става дума за почвата, трябва да се имат предвид, запасеността й с влага и хранителни вещества.
При наклонени терени почвеният слой и неговите водно-физични свойства трябва да бъдат добре преценени - дали са подходящи за стъблени формировки например или за други.
Обикновено лозарите търсят достатъчно дълбоки и влагоемни почви, които да имат и възможности за напояване в бъдеще.
За лозята е хубаво дълбочината на коренообитаемия почвен слой да бъде над 1 метър, ако лозето ще се отглежда при неполивни условия.
Когато става дума за температурата, трябва да се вземе предвид това, че спадането й под минус 20-30 градуса C се определя като силно рисков фактор, който прави стъблените формировки рисковани или почти невъзможни за отглеждане.
Според географското разположение биха могли да се оформят грубо три лозарски зони - незагрибна, загрибна и преходна.
В райони със средна температура до минус 14 градуса лозята са незагрибни.
От минус 14 до минус 16 градуса - полузагрибни.
Под минус 16 С - загрибни.