Икономическа активност в Аржентина с по-малък спад от очакваното през август

pixabay
share

Икономическата активност в Аржентина е нараснала с 0,2 на сто през август на месечна основа и е отчела по-малък спад спрямо предходната година, като южноамериканската страна регистрира трети пореден месец на свиване на годишна основа. Това съобщи днес Институтът за география и статистика (INDEC), цитиран от Ройтерс.

Икономическата активност в богатата на зърнени култури страна е намаляла с 3,8 на сто на годишна основа, което е по-малко от очакваните от анализаторите в проучването на Ройтерс 4,9 на сто.

Строгите мерки за икономии на президента либертарианец Хавиер Милей, които спомогнаха за понижаване на инфлацията и стабилизиране на държавните финанси, се отразиха на много сектори на икономиката, предаде БТА.

Най-значителен спад е отчетен в строителството през август или свиване със 17 на сто, следвано от сектора на продажбите на едро и дребно и производството – със съответно понижение от 7,9 на сто и 6,7 на сто. 

Пет сектора са отчели увеличение на годишна основа през август, съобщи статистическият институт. Най-значим растеж е регистриран при рибарството с над 17 на сто, следвано от минното дело – с 6 на сто. 

Аржентина закрива своята НАП

Аржентинското правителство ще приватизира ключовата железопътна компания за товарни превози "Белграно каргас" (Belgrano Cargas), една от основните компании за транспортиране на зърно и суровини. 

Дружеството, което е на загуба, оперира участъци с дължина 7600 км, за които ще бъдат сключени договори с частни фирми, според комюнике на правителството, което настоява за приватизацията на държавни фирми. 

Водещи новини

Още новини