Германската "Де Бе Карго" обявява план за преструктуриране, който ще доведе до загуба на 2300 работни места

GettyImiges
share

"Де Бе Карго" (DB Cargo), дъщерното дружество за товарни превози на германския железопътен оператор "Дойче бан" (Deutsche Bahn), обяви, че предприема план за преструктуриране, предаде ДПА. Този план има за цел да приведе компанията в по-тясно съответствие с нуждите на клиентите чрез създаване на нови бизнес звена, фокусирани върху (превоз на) стоки от ключови сектори и суровини, като стомана, автомобилостроене, химикали, както и потребителски стоки, но също така ще доведе и до съкращаване на 2300 работни места.

Всяко от тези звена ще работи като независима компания, отговаряща за собствен персонал, локомотиви и товарни вагони, заявиха от компанията.

Средата на логистичния пазар остава предизвикателна, заявиха от "Де Бе Карго". "Ще реагираме на това и очакваме по-нататъшни значителни корекции", се казва в изявлението, което показва, че може да се стигне до допълнителни загуби на работни места, особено в администрацията.

Скокът на германския износ през август опровергава очакванията за спад

Вчера Централният работнически съвет постигна споразумение за бъдещето на "Де Бе Карго" след месеци преговори. Козима Ингеншай, заместник-председател на железопътния и транспортен синдикат Е Фау Ге (EVG), подчерта предизвикателствата при предоставянето на плана на одобрение, отбелязвайки, че "лошото управление и липсата на политическа подкрепа" са допринесли за трудната икономическа ситуация на компанията.

Въпреки че не са планирани съкращения, са създадени социален план и програма за доброволно уволнение.

"Де Бе Карго", която има персонал от 31 000 души, според собствените си данни, е изправена пред значителни загуби през последните години, с оперативна загуба от над 260 милиона евро (285 милиона долара) през първата половина на тази година.

Водещи новини

Още новини