Незаетите работни места в САЩ през юли са били най-малко от март 2021 г.

  • 29 август 2023 19:38

  • 1298
  • 2
Незаетите работни места в САЩ през юли са били най-малко от март 2021 г.
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Незаетите работни места в САЩ са намалели до 8,8 милиона през юли, което е най-малкият им брой от март 2021 г. насам, сочи доклад на министерството на труда във Вашингтон, публикуван днес и цитиран от АП, предаде БТА.


Резултатите за юли представляват съществен спад спрямо юни, когато според ревизираните нагоре данни, огласени днес, са били налични 9,6 милиона свободни работни места при първоначално обявени 9,2 милиона.

В доклада е отчетен и спад до 3,5 милиона души през юли на американците, които са напуснали работата си, което е най-малкият им брой от февруари 2021 г. насам. През юни 2023 г. те са били 3,8 милиона. Много от тези служители и работници са се прехвърлили на друго работно място, на което им е било предложено по-добро заплащане, отбелязват анализатори.

Намаляването на незаетите работни места в САЩ и на броя на американците, които са напуснали работата си, е знак за охлаждане на пазара на труда, който показва, че мерките за ограничаване на инфлацията вероятно дават резултат.

Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ се стреми чрез повишаването на основните лихвени проценти да охлади намеренията на работодателите да наемат нови служители, защото поскъпването на капитала забавя икономическата активност на фирмите. При по-малко свободни работни позиции на пазара на труда компаниите са подложени на по-малък натиск да увеличават заплатите, за да задържат служителите си. Това от своя страна ограничава нарастването на инфлацията, тъй като обемът на парите в обращение е по-малък.

Молбите за помощи поради безработица в САЩ остават на високо равнище втора поредна седмица

Последвайте канала на

Novini.bg
1298 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.08.29 | 20:52

2
50 милиона живеят на талони за храна! Това в най задлъжнялата държава в света , но със най много военни окупационни бази извън своята територия- 860 на брой!

2023.08.29 | 20:25

1
хаха,и 2 милиона бездомни..... Суперсила ама друг път.....

Добави коментар

Водещи новини