Петролът леко отстъпи от достигнатите вчера рекорди

gettyimages
share

Цените на петрола леко спаднаха в днешната азиатска търговия, като инвеститорите реализират печалби от вчерашния скок, изстрелял черното злато до рекордни стойности от над месец заради растящите опасения, че Близкият изток е на ръба на регионална война, предаде Ройтерс, цитирани от БТА.

Боевете се интензифицираха, след като "Хизбула" изстреля ракети по третия по големина израелски град - Хайфа, Израел разшири офанзивата си в Ливан, "Хамас" даде нови признаци за живот, а напрежението по оста Иран-Израел продължи да се нагнетява.

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, добавиха 23 цента или 0,3 на сто до 80,70 долара за барел.

Петролът на ОПЕК докосва 78 долара за барел

Американският лек суров петрол (WTI) се покачи с 20 цента или 0,3 на сто до 76,94 долара за барел.

И двата сорта поскъпнаха с над 3 на сто вчера до най-високите си нива от края на август. Миналата седмица ръстът на цените на петрола достигна 8 на сто.

Поскъпването започна на 1 октомври след масирана ракетна атака от страна на Иран срещу Израел, Тел Авив се закани да отмъсти, а според анализатори цел на евентуалната израелска атака могат да се окажат иранските петролни мощности. Други обаче са на мнение, че подобна атака няма да има.

Но дори и да се стигне до такава ОПЕК е в състояние лесно да компенсира евентуалния спад на иранския износ, тъй като разполага със 7 милиона барела свободен капацитет дневно, посочват анализатори на "Ей Ен Зет банк" (ANZ Bank).

Върху цените влияе и ураганът "Милтън", който достигна категория 5, насочи се към Флорида и вероятно ще засегне част от петролните платформи в Мексиканския залив.

Водещи новини

Още новини