Печалбите на японските компании достигат рекордна сума през тримесечието април-юни

pixabay
share

Печалбите преди облагане с данъци на японските компании са достигнали рекордните 35,77 трилиона йени (244 милиарда долара) през тримесечието от април до юни, а капиталовите им разходи са нараснали със 7,4 процента през същото тримесечие на годишна база. Това показват най-новите данни, публикувани от японското правителство и цитирани от Киодо, предаде БТА.

Печалбите на японските фирми преди облагане с данъци са нараснали с 13,2 процента, увеличавайки се за шесто поредно тримесечие. Растежът е следствие от оживените задгранични продажби, слабата йена, и скока при броя на чуждестранните туристи в Япония.

Инвестициите от всички нефинансови сектори за изграждане на производствени мощности и снабдяване с оборудване са възлизали на 11,92 трилиона йени, като са нараснали за 13-то поредно тримесечие, съобщи японското финансово министерство.

Китай заплаши Япония

Приходите на японския бизнес са се увеличили с 3,5 процента до 368,96 трилиона йени, което е рекордно голямо сума за тримесечието април- юни. На този фон са скочили продажбите на храни, тъй като компаниите прехвърлят по-високите си разходи върху потребителите, заявяват още от японското министерство.

Инвестициите на промишлените производители са се повишили с 1,4 процента, тласнати нагоре от компаниите за производство на информационо и комуникационно оборудване и електрически машини.

Водещи новини

Още новини