Индия планира да повиши митата върху вноса на растителни масла, твърдят правителствени източници

pixabay
share

Индия обмисля увеличаване митата върху вноса на растителни масла, за да защити фермерите, които се притесняват от по-ниските цени на маслодайните семена, съобщи Ройтерс, позовавайки се на два правителствени източника.

Този ход, който вероятно ще бъде обявен през следващите седмици, може да намали търсенето и вноса на палмово масло, соево и слънчогледово олио.

"Проучваме всички възможности, за да помогнем на фермерите. Увеличаването на данъците върху вноса е една от опциите", посочва правителствен източник, пожелал анонимност в съответствие с официалните правила.

Земеделското министерство на страната е направило предложение, а окончателното решение ще бъде взето от отдела по приходите, който е към министерството на финансите, според друг правителствен служител, който също е отказал да бъде назован.

Правителствен говорител не е отговорил веднага на искане за коментар.

Олиото ще поскъпне?

През 2022 г. Индия, най-големият вносител на растително масло в света, премахна основните мита върху вноса на сурови растителни масла, за да успокои цените. Ню Делхи все още налага данък от 5,5 на сто, известен като такса за селскостопанска инфраструктура и развитие.

Фермерите казват, че по-високите вносни мита ще помогнат за спиране на рязък спад в цените на маслодайните семена.

Вътрешните цени на соята са около 4200 рупии (50 долара) за 100 кг, по-ниски от фиксираната от държавата цена за подкрепа от 4892 рупии.

Фермерите в Махаращра, щат номер две в Индия по отглеждане на соя, са недоволни от спада на цените.

"При текущата цена ние дори не покриваме производствените си разходи, камо ли да печелим", коментира Мейс Гайкуад, фермер, който отглежда соя на парцел от 4 акра (1,62 хектара).

Новата реколта от соя ще пристигне след шест седмици, което ще доведе до по-нататъшен спад в цените, казва Б. В. Мехта, изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на разтворители в Индия.

Производители на олио обмислят протест заради недостига на слънчоглед и невъзможността за внос от Украйна

През юли вносът на растително масло в Индия скочи с 22,2 на сто до 1,9 милиона метрични тона, което е втората най-висока стойност в историята.

Индия задоволява повече от 70 на сто от търсенето на растително масло чрез внос. Купува палмово масло основно от Индонезия, Малайзия и Тайланд, докато внася соево и слънчогледово олио от Аржентина, Бразилия, Русия и Украйна, допълва БТА.

Водещи новини

Още новини