Цената за златно кюлче достигна рекордните 1 млн. долара 

Pixabay
share

Цената на златото се задържа над 2500 долара за тройунция. Психологическата граница беше достигната за първи път в края на миналата седмица. Така цената за златно кюлче достига рекордните 1 млн. долара, информира компанията за търговия със злато "Тавекс" (Tavex) в съобщение, цитирано от БТА.

Златно кюлче обикновено тежи 400 тройунции или 12,4 килограма от скъпоценния метал, уточняват експертите.

По данни на Световния съвет по златото (World Gold Council) една тройунция злато се търгува за малко над 2503 долара тази сутрин към 11:45 часа бълг. време.

Цената на златото е нагоре с повече от 20 процента от началото на годината и е напът да подобри рекордния си ръст, регистриран през 2020 година, когато се увеличи с 24,43 процента.

Причините за възхода на пазара на злато се крият в геополитическата нестабилност, тежкото дългово бреме на развитите икономики и очакванията за разхлабване на паричната политика от страна на Управлението за федерален резерв на САЩ, посочват от "Тавекс".

Рекорд в цената на инвестиционното злато

Ако цената надскочи 2600 долара за тройунция, то би достигнала абсолютен връх за всички времена не само в номинално изражение, но и дори при коригиране спрямо инфлацията.

"В следващите от 5 до 10 години цената на златото ще достигне 4000 долара за тройунция. Това би представлявало повишение от 60 процента, имайки предвид, че през последните 15 години цената е скочила с цели 260 процента - прогнозата ми е дори консервативна", заявява Макс Баклаян, основател на "Тавекс".

Само от май насам притежанията на борсово търгуваните фондове (ETFs), обезпечени с физическо злато, са нараснали с 90,4 тона, което се равнява на 7,3 милиарда долара, според публикувани вчера данни на Световния съвет по златото.

Водещи новини

Още новини