Първият български завод за бронирани машини избра къде у нас да бъде и втората му производствена база

НКИЗ
share

Водещата компания в глобалната отбранителна индустрия International Armored Group (IAG) избра Симитли за втория си завод в България. В новото предприятие се предвижда високотехнологично иновативно производство на над 100 модела специализирани логистични бойни и тактически машини - бронирани машини за армията, полицията, спешната медицинска помощ, специалните сили и др. Планираният размер на инвестицията е в размер на 5 млн. лева, в резултат на която ще се разкрият 25 работни места.

Първото предприятие на компанията е в Бургас и ще бъде открито на 1 октомври тази година. По първоначален план IAG гледаше към Пловдив и Благоевград за следващите си инвестиции, но в крайна сметка вместо Благоевград избира Симитли.

„Причината е, че в града има индустриална зона, добра организация и инвестиционната политика е на много високо ниво“, казва Антон Стефов, който е управител и собственик на International Armored Group пред местната медия Simitli.info.

Радев посети изграждана в Бургас производствена база за бронирана отбранителна техника

Аз съм от Благоевград, обичам родния си град и исках там да построя завода си. Имахме опити, но не успяхме, защото в Благоевград инвестиционната политика не е развита, не е променено отношението към инвеститорите - все още подлежи на промени и развитие, допълва той.

Създаването на подобен завод в България е стратегическа стъпка във военната индустрия с национална и европейска значимост, казват от „Национална компания индустриални зони“, на чийто терен в Симитли ще се изгражда заводът.

Това е втора инвестиция на IAG в България, реализирана върху индустриални терени, закупени от НКИЗ по реда на Закона за насърчаване на инвестициите. Компанията има и сертификат за „Инвеститор клас А“, връчен още през 2023 г.

Наесен отваря врати първият български завод за бронирани машини

През март 2023 г. направи първа копка на завода си край Бургас върху терен на „Индустриален и логистичен парк – Бургас“, в което НКИЗ е мажоритарен акционер. През октомври предстои там да започне производството на над 160 вида специализирана и бойна техника.

Основана от българина Антон Стефов, International Armorеd Group е първият бранд в света, който произвежда специално балистично стъкло за най-високо ниво на защита и е сред лидерите в производството на напълно защитени бронирани автомобили в световен мащаб. Компанията осигурява специализирани машини за организации на държавно ниво като ООН, НАТО и др. и има производствени бази в страни от цял свят - САЩ, Обединените арабски емирства и Турция, а филиали освен в България има и във Великобритания и Пакистан.

Водещи новини

Още новини