Птицевъди настояват: Да се забрани вносът на украински яйца

Pixabay
share

Асоциацията на промишленото птицевъдство настоява министърът на земеделието и храните Георги Тахов да забрани вноса на украински яйца в България.

Птицевъдите искат мярката да бъде наложена за 120 дена и заплашват с протести, ако това не се случи. Според Даниел Божанков, председател на браншовата организация, украинските яйца, които влизат на българския пазар, са 30 % по-евтини от нашите и това води за бранша до загуби за милиони. 

От началото на годината до месец май в България са внесени 2388 тона украински яйца, което е 400 % преизпълнение на квотата, а страната ни държи 12 % от вноса на украински яйца в ЕС. Това създава сериозни проблеми пред българските птицевъди, коментира за БНР Даниел Божанов, председател на Асоциацията на промишленото птицевъдство.

ЕС отново връща митата върху вноса на украински яйца и захар

От браншовата организация изпратиха отворено писмо за служебния аграрен министър Георги Тахов: "Искаме да защити интереса на българския производител като задейства защитния механизъм на ЕК и вносът на яйца да бъде спрян. В Регламента ясно е записано, че може да бъде спрян за 120 дни".

Според птицевъдите 5-процентното мито върху вноса на украинските яйца няма никакъв ефект и след въвеждането му, вместо вносът да се ограничи, той се увеличава. За месец май, преди въвеждането на митата, у нас са внесени 311 тона украински яйца, а през юли само за областите Велико Търново и Добрич украинските яйца са 432 тона.

"Цената, на която влизат украинските яйца, е между 20 и 30 % по-евтина от българските яйца, което за продукт като яйцата е огромна разлика".

Според птицевъдите загубите им са за милиони. Освен забраната на украинския внос, птицевъдите искат от аграрния министър информация какви количества украински яйца са внесени у нас за месец юли и колко лева мито от тях е събрала държавата.

Водещи новини

Още новини