Искат да изгонят бабите от пазарите със закон

Bulphoto (архив)
share

Асоциацията за защита на потребителите предупреди, че с промени в Закона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на ЕС, които са пуснати за обществено обсъждане от Министерство на земеделието и харните, може да се забрани на бабите да продават своята продукция.

От асоциацият искат друго - да се изготви регламент, по който те да получат безплатно право да търгуват.

„Бабите трябва да бъдат допускани безплатно на пазарите, а не да бъдат около тях или по тротоарите и улиците. Реално са много дребни производители и продават от собствените си градини, като това има социални функции, заради ниските им пенсии“, обяви председателят на АЗП Пейо Майорски. Според него бабите излизат в определени дни, а не стоят по цял месец да предлагат продукцията си. Основно продават пресни сезонни зеленчуци, плодове, подправки, билки и цветя.

Минималната заплата скача с 19.6% от 1 януари 2025

„Ужасно е ако накараме възрастните хора да просят по улиците, вместо да ги оставим да си реализират продукцията от градините. Техните количества са малки и не застрашават по никакъв начин конкуренцията на големите земеделски производители и търговци“, коментира Пейо Майорски, цитиран от petel.

Освен това потребителите сами избират дали да купуват от бабите.

 

Водещи новини

Още новини