"Фолксваген" отчете спад на печалбата през второто тримесечие на годината

gettyimages
share

"Фолксваген" (Volkswagen), най-големият европейски автомобилостроител, отчете днес спад от 2,4 на сто на оперативната си печалба за второто тримесечие на годината на фона на програма за намаляване на разходите, както и заради обновяване на гамата си от модели, предаде Ройтерс, цитирани от БТА. 

Печалбите преди отчитане на лихвени плащания и данъци (EBIT) възлизат на 5,46 милиарда евро (5,91 милиарда долара) през периода април-юни, с оперативна възвръщаемост на продажбите от 6,6 на сто, в съответствие със средните оценки на "Лондон сток ексчейндж груп" (London Stock Exchange Group - LSEG).

Групата понижи своята перспектива за оперативна възвръщаемост през юли в диапазона 6,5-7 на сто, поради по-високите разходи, възможното затваряне на завод на дъщерната си компания "Ауди" (Audi) и спад от 3,8 на сто в продажбите през второто тримесечие.

"Фолксваген" може да затвори завод на подразделението си "Ауди" край Брюксел

"Ще трябва да положим значителни усилия за намаляване на разходите през втората половина на годината, за да постигнем целите си", заяви финансовият директор на германския автомобилостроител Арно Антлиц в изявление, описвайки оперативната възвръщаемост през първата половина на годината като "твърде ниска".

Антлиц каза през април, че очаква увеличаването на поръчките да има положително въздействие върху резултатите от второто тримесечие, след като автомобилният производител отчете 20 на сто спад в печалбите през първите три месеца на годината.

Книгите за поръчки бяха запълнени през четвъртото тримесечие, допълниха от "Фолксваген" днес, но финансовото състояние на автомобилния производител бе намалено от различни фактори, включително увеличаване на резервите за текуща програма за обезщетения и по-високи фиксирани разходи.

Водещи новини

Още новини