Петролът поскъпна след по-голям от очаквания спад на американските запаси

gettyimages
share

Цените на петрола поеха нагоре в днешната азиатска търговия, след като вчера беше отчетен по-голям от очаквания спад на американските запаси, съобщава Ройтерс.

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, добавиха 13 цента или 0,2 на сто до 85,21 долара за барел.

Американският лек суров петрол (WTI) се покачи с 31 цента или 0,4 на сто до 83,16 долара за барел.

По данни на Агенцията за енергийна информация през миналата седмица запасите на САЩ от суров петрол са намалели с 4,9 милиона барела. Ден по-рано Американският петролен институт отчете спад от 4,4 милиона барела, а анкета на Ройтерс сред анализатори очакваше спад от едва 30 000 барела.

Пазарът обаче беше подкрепен от ръст на надеждите, че през следващите месеци и в САЩ, и в Европа ще се стигне до намаляване на основните лихвени проценти.

Цените на петрола растат в азиатската търговия

Висши представители на УФР заявиха вчера, че американската централна банка е "близо" до първа стъпка по свиване на лихвите, тъй като инфлацията се движи по желаната траектория, а трудовият пазар изглежда по-добре балансиран.

Очаква се на днешната си среща ЕЦБ да направи лятна лихвена пауза, но почти сигурно ще намали отново лихвите на следващото си заседание през септември.

Водещи новини

Още новини