ОПЕК запазва прогнозата си за растеж на търсенето на петрол с 2,2 млн. барела дневно тази година

  • 11 юни 2024 16:25

  • 591
  • 1
ОПЕК запазва прогнозата си за растеж на търсенето на петрол с 2,2 млн. барела дневно тази година
© Getty Images/Guliver

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) продължава да прогнозира, че търсенето на черното злато в световен мащаб през 2024 г. ще се увеличи средно с 2,2 милиона барела на ден. Това се посочва в месечния доклад на картела за състоянието на петролния пазар, публикуван днес на сайта му.

ОПЕК посочва, че са "нанесени някои незначителни корекции" заради актуални данни относно търсенето на петрол в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Очаква се при тях то да нараства средно с 200 000 барела на ден, а в другите държави да се повишава с по 2 млн. барела дневно.  

Оценката за 2025 г. е, че търсенето на петрол в световен мащаб ще отбележи значителен ръст. Очаква се то да се повиши с 1,8 млн. барела на ден спрямо 2024 година.

При страните от ОИСР се прогнозира повишението да е със средно 100 000 барела на ден, а при останалите държави - с по 1,7 барела дневно.

Петролът на ОПЕК доближава 81 долара за барел

Вносът на петрол в европейските страни от ОИСР e намалял леко през май. Това е станало на фона на повишен импорт от Северна Америка, но и на спад от други ключови региони, се отбелязва в доклада. 

Износът на петрол от САЩ се е повишил до 6-месечен връх през май, доближавайки средно 6,8 млн. барела на ден. Това сочат предварителни данни, цитирани от ОПЕК. Вносът на черно злато в страната се е увеличил до средно 4,4 млн. барела дневно, което е увеличение с над 15 на сто спрямо май 2023 година. Тези данни идват на фона на предстоящия летен сезон, когато хората пътуват повече и съответно нараства търсенето на петрол, посочва ОПЕК. 

Най-актуалните данни, които представят цялата картина на петролния пазар в Китай, са за април, отбелязва картелът. Те сочат, че вносът на петрол в азиатската страна е намалял с 6 на сто до 10,9 млн. барела дневно при отчитане на сезонните фактори. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
591 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.11 | 18:07

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини