Сиренето - шампион по поскъпване

Bulphoto (архив)
share

Млечните продукти и особено сиренето са шампиони по поскъпване на храните в рамките на 10 години.

Това сочат данните на Националния статистически институт, предоставени на „Телеграф“. Те обхващат периода от 2013 до 2022 г.

За този 10-годишен период цената на бялото саламурено сирене е скочила двойно. Ако през 2013 г. сме купували сиренето в магазина средно по 5,77 лева за килограм, то през 2022 г., когато започваше голямата постковидна инфлация, сме давали за този млечен продукт средно по 11,39 лева. Сега цената е дори още по-висока и стига вече до около 20 лева за кило.

Кашкавалът също е поскъпнал, но малко по-обрано. Килограм от този продукт през 2013 г. се е продавал средно за 11,29 лева. През 2022 г. е трябвало да извадим вече 16,81 лева, като така поскъпването е с 50%. Още по-скъп е кашкавалът сега - за качествения трябва да броим около 30 лева за кило, пише Телеграф.

„Ел Би Булгарикум“ увеличава цените на сиренето и кашкавала с повече от 50%

Мляко

Киселото мляко вече ни излиза доста солено. Традиционният български продукт за 10-годишен период е вдигнал цената си с близо 60%. Ако през 2013 г. една кофичка от 500 грама е струвала под едно левче, то през 2022-ра е трябвало да платим за нея средно около 1,55 лева.

И при прясното мляко има значително увеличение на цената. През 2013 г. за литър мляко е трябвало да платим 1,40 лева. 10 години по-късно цената е набъбнала до 2,23 лева.

Маслото вече е луксозна стока, която не всеки българин може да сложи на трапезата си. За 10-годишния период то почти е удвоило цената си. През 2013 г. сме си купували пакетче от 250 грама по 2,80-2,90 лева. А през 2022-ра са ни били нужни вече по 5,10 лева.

Основната причина да купуваме по-скъпо в магазина млечните продукти е шоковото вдигане на цените на едро през 2022 г. За това свидетелстват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Предходните години графиките на комисията показват плавно поскъпване на кашкавала и сиренето. Но през 2022-ра с цените им се случва истински шок.

Инфлация

През въпросната година, когато се завъртя инфлационната спирала в глобален мащаб, сиренето у нас е скочило с цели 37% на едро. То стартира годината от ниво 8,35 лева средна цена на едро на килограм и я завършва на 11,47 лева за кг.

Подобен ръст има и при кашкавала. През 2022-ра той поскъпва с 36% на едро. Кашкавалът стартира годината от ниво 13,41 лева за килограм и я завършва на 17,97 лева за кг.

"Българският държавен стандарт" отпада за киселото мляко

Маслото пък е увеличило повечето от двойно цената си на едро за 10-годишен период. През 2013 г. пакетчето от 125 грама е струвало 1,25-1,30 лева, докато в края на 2022-ра цената му достига пикова стойност от 2,94 лева за брой.

Шоковото поскъпване на млечните продукти обаче не може да се обясни напълно с вдигането на цената на основната суровина за тях - суровото мляко. За 8-годишен период - от февруари 2015 до февруари 2022 г., тя е нараснала с около 14%, макар тенденцията за увеличение да продължава и след това. Данните на Центъра за икономически анализи на селското стопанство (САРА) показва, че ако през февруари 2015-а суровото мляко у нас е струвало 60-63 ст. за литър, то през февруари 2022-ра то се е търгувало по около 72 ст./л.

Първенец

Данните на САРА показват още, че България е първенец в ЕС по скъпотия на кашкавала и маслото, за което „Телеграф“ пръв писа. Числата сочат, че през февруари 2022 г. цената на маслото у нас е била 1300-1400 лв. за 100 кг. Това е над средната цена за ЕС от около 1100-1200 лева. При кашкавала разликата е двойна. Ако в България килограм кашкавал „Витоша“ е струвал 13 лева, то в ЕС аналогичният продукт - сиренето „Чедър“, е можело да се закупи за 6,50-7 лева за кило. Изчисленията на САРА са правени на база данни на ДКСБТ и Европейската комисия.

Шок и с олиото, цената на доматите също набъбна два пъти

Доматите са друга важна стока от потребителската ни кошница, която е увеличила двойно цената си за 10-годишен период, показват данните на официалната статистика. През 2013 г. средната цена на килограм домати е била 1,54 лева, докато през 2022-ра тя вече стига 3,06 лева. И при краставиците има поскъпване, но то е по-малко - от 1,67 на 2,88 лева за килограм.

Олиото е друга основна съставка на кухнята ни, която ни удари здраво по джоба. За 10-годишен период то също е увеличило цената си близо двойно - от 2,62 лева за литър на 4,69 лева за л.

Месото само леко нагоре

Учудващо, месото не е сред стоките с голямо поскъпване. Цените на свинското вървят нагоре, но сравнително плавно и на фона на общия ръст на доходите това увеличение не се усеща много. Вероятно това е причина консумацията на месо постоянно да се покачва.

В рамките на 10-годишния период свинското е добавило само малко повече от лев към цената си, като килограмът е поскъпнал от 7,78 лева до 8,94 лева. Малко по-изразено е увеличението при каймата - от 6,11 на 8,66 лева за кг, както и при пилешкото, чиято цена е набъбнала от 4,80 на 6,75 лева за кг.

Месото е сред стоките, чиято консумация у нас подчертано расте. Така например, ако през 2013 г. едно средностатистическо българско домакинство е изяждало по 22,2 кг пилешко, то през 2022 г. то е сложило на трапезата си 24,5 кг пилешки мръвки. При консумацията на свинско пък има истински бум. За 10-годишния период потреблението му е нараснало от 17,8 на 25,9 кг.

Продължава тенденцията българинът да яде все по-малко хляб. За 10-годишния период потреблението на насъщния се е свило от 133,7 на 85,8 кг на домакинство. Цената пък е скочила с точно един лев - от 1,33 лева на 2,33 лева за килограм.

Водещи новини

Още новини