Гърци произвеждат сирене и го продават с етикет "Българско" в чужбина, научи "Стандарт" от шефове на компании в бранша.
Заради доброто име, с което се ползват нашите продукти в чужбина, има чужди фирми, които ги имитират, потвърди неотдавна и земеделският министър Мирослав Найденов.
Според родните мандри южните ни съседи подбиват името на българския продукт в държави, където нашите бучки сирене са добре познати. Гръцко сирене с етикет "Българско" се продава в Израел и Русия, твърдят източници на "Стандарт". Според родните производители това е нелоялна конкуренция, макар българското саламурено сирене да не е запазена марка на страната ни. Фермерите също са против подобна практика, защото гръцките фирми не купуват тяхното, а мляко, произведено в южната ни съседка. Така джобовете на родните стопани остават празни. В същото време качеството на продукта, произвеждан в Гърция, е различно от това на родното сирене. Така хората, свикнали с традиционния български вкус, се разочароват и страната ни може да не успее да си върне пазарите, опитали от гръцкото "Българско" сирене, коментират стопаните.
И докато гърците имитират родни млечни продукти, наши производители внасят германски кашкавал, разфасоват го и го продават за български, твърдят източници на "Стандарт". Кашкавалът се преопаковал на родна територия с български етикети и така се пускал в магазините. Цената на германския кашкавал също била като на качествен наш продукт, твърдят хора от бранша.