Мексико прогнозира увеличение на производството на царевица през 2023 г

pixabay
share

Производството на царевица в Мексико се изчислява на около 28,5 милиона метрични тона тази година, като латиноамериканската страна защитава плана си за ограничаване на употребата на генетично модифицирана царевица, съобщи Ройтерс, позовавайки се на мексиканското земеделско министерство.

Добивът, който се формира както от бяла, така и от жълта царевица, бележи ръст от повече от 2 милиона метрични тона, се казва в изявление на министерството, предаде БТА.

Бялата царевица, която се ползва за основна храна в страната, се очаква да стигне реколта от 24,9 милиона метрични тона, докато производството на жълта царевица може да достигне 3,61 милиона метрични тона, според официални данни.

Намалява броят на пеперудите монарх, които зимуват в Мексико

Правителството приписва увеличението на програмата си за безплатни торове за дребните фермери.

В момента Мексико е замесено в спор с търговските си партньори САЩ и Канада относно политиките си за ограничаване на употребата на генетично модифицирана (ГМ) царевица.

Мексико внася царевица от САЩ на стойност около 5 милиарда долара годишно, по-голямата част от която е ГМ жълта царевица. Тя обикновено се използва за храна на добитъка.

Правителствен указ обаче призовава за постепенна замяна на ГМ царевица и забрана за използването ѝ в тортили или тесто.

САЩ и Канада поискаха консултации за уреждане на търговските спорове с Мексико съгласно Споразумението САЩ-Мексико-Канада, с аргумента, че планът на Мексико не се основава на научни аргументи.

Мексико заяви, че ще противодейства на критиките и че забраната няма да засегне търговията със Съединените щати.

Водещи новини

Още новини