Мексико повиши нивото на тревога заради Попокатепетъл

  • 22 май 2023 06:58

  • 1424
  • 0
Мексико повиши нивото на тревога заради Попокатепетъл
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Мексиканските власти в неделя повишиха нивото на тревога до една степен под червения сигнал заради вулкана Попокатепетъл , съобщава АФП. 

Това се налага, тъй като активността на вулкана създаде рискове за авиацията и общностите.

Вулканът, разположен в централно Мексико, се смята за един от най-опасните в света, тъй като около 25 милиона души живеят в радиус от 100 километра.

Повишеното ниво на тревога в неделя - до "жълта фаза три" - идва ден след като две летища в Мексико Сити временно спряха дейността си поради падаща пепел.

Попокатепетъл се намира на границите на централните щати Морелос, Мексико, и Пуебла.

Жълтото предупреждение означава "останете нащрек и се подгответе за евентуална евакуация", според системата за предупреждение, разработена от Националния център за предотвратяване на бедствия в Мексико.

Жълтата фаза три, активирана в неделя, означава "средна до висока активност" и се задейства, когато вулканът показва "експлозии с нарастваща интензивност, изхвърлящи нажежени фрагменти".

Изригна Огненият вулкан в Гватемала, 250 души са евакуирани

Според координатора по гражданска защита Лаура Веласкес повишаването на тревогата означава и повишен риск от изхвърляне на магма и "значителни експлозии с нарастваща интензивност, които изстрелват фрагменти (от скали) на значителни разстояния", пише news.bg.

Следващата стъпка, червена тревога, задейства задължителни евакуации.

В районите около кратера вече са разкрити десетки убежища.

Попокатепетъл, който не е имал масово изригване от повече от хилядолетие, отново стана активен през 1994 г. и оттогава има периоди на повишена активност.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1424 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини