Shell: Европа ще се конкурира с Азия за ограничени нови достави на втечнен природен газ

GettyImiges
share

Енергийният гигант Shell прогнозира в четвъртък, че Европа ще се конкурира с Азия за "ограничени нови доставки" на втечнен природен газ (LNG) през следващите две години и че тази нова динамика може "да доминира търговията с LNG в по-дългосрочен план".

Вносът на втечнен природен газ в Европа скочи с 60% през 2022 г. след намалените доставки на руски газ и успя да осигури достатъчно синьо гориво отчасти поради спада на търсенето от страна на Китай, обясни Shell.

Германия получи още един плаващ терминал за втечнен природен газ

"С намаления руски тръбопроводен газ, LNG се превръща във все по-важен стълб на европейската енергийна сигурност, подкрепен от бързото развитие на нови терминали за регазификация в Северозападна Европа. За разлика от това, Китай се развива от бързо растящ пазар за внос до играещ по-гъвкава роля с повишена способност за балансиране на глобалния пазар на втечнен природен газ“, каза Shell.

Енергийната компания добави, че ще са необходими повече инвестиции в проекти за втечняване на газ, "за да се избегне разликата между търсене и предлагане, която се очаква да възникне по-късно през на настоящото десетилетие".

Водещи новини

Още новини