Норвегия осигури 30-40% от газа за Европа през 2022 г. и ще задържи това ниво още 45 години

  • 17 март 2023 16:31

  • 294
  • 3
Норвегия осигури 30-40% от газа за Европа през 2022 г. и ще задържи това ниво още 45 години
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Норвегия осигури между 30 и 40 на сто от газа за Европа миналата година и има амбицията да задържи това ниво през следващите 45 години. Това каза премиерът на кралството Йонас Гар Стьоре.

Норвежкият министър председател даде брифинг върху платформата "Трол А" в Северно море в присъствието на председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Тази норвежка платформа осигурява 10 на сто от синьото гориво за Европа, предаде БНР.

Столтенберг: НАТО ще засили защитата на критичната инфраструктура

Премиерът Гар Стьоре каза, че амбицията е Норвегия да развие и сътрудничеството си с ЕС и НАТО в производството на енергия от възобновяеми източници.

Председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен заяви, че се разглежда възможността за зелен съюз с Норвегия, какъвто досега ЕС има само с Япония.

"От една година Путин се опита да ни изнудва, като отряза 80 на сто от подавания газ или общо 100 млрд. куб м. от европейския пазар. Норвегия увеличи продукцията си от 78 млрд. куб м. на 90 млрд. и това ни помогна през зимата", каза още тя.

Фон дер Лайен заяви, че Норвегия би могла да се присъедини към платформата за енергийни поръчки на ЕС като доставчик. Целта е да се търсят дългосрочни договори, които да са в интерес и на двете страни.

От своя страна, премиерът Гар Стьоре каза, че волатилните високи цени на енергията не са в интерес нито на Норвегия, нито на Европа.

Той също така съобщи, че заедно с германския канцлер Олаф Шолц е поискал НАТО да координира сигурността на инфраструктурата в страната му.

Фон дер Лайен и Столтенберг припомниха, че вчера се проведе първото заседание на работната група ЕС-НАТО, една от целите на която е точно гарантиране на сигурността на енергийната мрежа. Столтенберг подчерта:

"НАТО подсили присъствието си с повече логистика в Северно, Балтийско море и на други места. Докато говорим, тук виждаме норвежки патрулен катер, хеликоптер, както и германски кораб зад нас. Току-що видяхте и морски въздушен патрул. Всички те са част от морската група за охрана на НАТО, със самолети и кораби от много страни на Пакта. Те показват как Алиансът е единен при защитата на тази жизнено важна инфраструктура".

Мая Йорданова
294 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
русия е кенеф

2023.03.17 | 17:09

3
русия е кенеф

2023.03.17 | 17:03

2
da ama na kakva cena i 30 procenta a ostanalite ursulke fon der fekalen ot kade bokluk prestapen

2023.03.17 | 17:01

1
nav kakva dena ursulke fon der fekalen e norvejkiat gaz ne e na cenata na ruskia gaz nali evrogeiski prestapnik

Добави коментар

Водещи новини