В министерството на земеделието обсъдиха стратегия за по-широк достъп до пазари и реклама на българското вино

Pixabay
share

Изготвянето на маркетингова стратегия е основата, на която държавата трябва да стъпи, за да развива винения сектор.

Това казаха заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков по време на среща с представители на бизнеса. Срещата, на която присъстваше и заместник министър Георги Събев, бе с акцент разработване на Маркетингова стратегия за достъп до пазари и реклама на българското вино, съобщиха от пресцентъра на министерството на земеделието. „Документът се предвижда да е за срок от 3 години, като планираме и създаването на тематична работна група с представители на Министерството на туризма, Министерството на икономиката и бранша. „Намеренията ни са да бъде направен и финансов анализ, и да бъде осигурен бюджет за изпълнението й“, поясни Тодор Джиков. И припомни, че Министерството на земеделието работи по създаването на дигитална карта на България, в която ще бъдат включени обектите за винен туризъм.

„В съвременния свят на засилваща се конкуренция е от изключително значение да работим за утвърждаване на българското вино“, коментира заместник-министър Георги Събев. Според него усилията приоритетно трябва да бъдат насочени към пазари, които са били традиционни за родните производители, защото по-лесно се работи на места, на които вече страната ни е позната като винопроизводител. „България отговаря на високите европейски стандарти за производство на вино и използването на потенциала на ЕС е необходим за постигането на целите ни”, допълни още той.

Аграрният заместник-министър посочи още, че малките пазари, както и държавите, на които им предстои да се присъединят към ЕС са също с потенциал за реализация на българските винени продукти. „Търговските аташета също трябва да бъдат ангажирани, за да подпомагат както достъпа до пазарите, така и популяризирането на българските вина”, коментира още Събев. Двамата заместник-министри коментираха, че се надяват разработването на маркетинговата стратегия да бъде продължена и от следващото ръководство на министерството, защото тя е в интерес на българските производители.

По време на срещата беше представен и анализ на азиатския пазар, изготвен от експерти от Министерството на земеделието. Данните в него показват, че в последните години износът на вино към държави като Япония, Китай, Южна Корея, Тайланд, Филипините и Индия намалява, а те са перспективни за развитие. Традиционно по-предпочитани са червените вина, а в някои от страните консумацията на вино е пряко свързана и с туризма. Според направените проучвания, световните производители също са насочили усилията си към азиатските пазари, което означава, че конкуренцията ще се засилва.  

БТПП насърчава българските винопроизводители

Представители на бранша считат, че усилията трябва да бъдат насочени и към пазарите на Индия и САЩ като  ниша, която е добре да бъде разработена. Те поздравиха ръководството на министерството за започнала инициатива и заявиха готовност за подкрепа и сътрудничество. Теми на разговорите бяха още участието на България в международни винени изложения, както и възможностите за участие във форуми, събиращи най-много представители от цял свят.

По време на срещата бизнесът коментира, че като проблем виждат липсата на национален винен щанд и бранд България на специализираните форуми. Според тях това е необходимо, защото по този начин ще се подпомогне разпознаваемостта на страната ни и популяризирането на родните вина. Обсъдено беше и създаването на винен сайт, който да дава пълна и обобщаваща информация за продуктите. 

В рамките на срещата бе дискутирано и подписването на меморандум за сътрудничество между Министерството на земеделието и световния Музей на виното „Сите дю Вен“ (Cite du Vin) в Бордо, което да допринесе за разпознаваемостта на българското вино във Франция.

Водещи новини

Още новини