Над 17 млн. тона зърно са били изнесени от Украйна

Pixabay
share

Над 17 млн. тона зърно са били изнесени през Черноморския зърнен коридор, за чието изграждане Турция помогна миналата година в опит да се предотврати потенциална продоволствена криза в условията на руско-украинската война, се съобщава в официално изявление днес, предаде Анадолската агенция, цитирано от БТА.

"Превозът на зърно от украинските пристанища продължава безопасно, както е планирано", заяви турското министерство на националната отбрана.

Според изявлението на министерството досега най-малко 643 кораба, натоварени със зърно, са напуснали украинските пристанища.

През юли миналата година Турция, ООН, Русия и Украйна подписаха в Истанбул споразумение за възобновяване на износа на зърно от три украински черноморски пристанища, който беше спрян след началото на руско-украинската война през февруари 2022 г.

В Истанбул беше създаден съвместен координационен център с участието на служители от трите държави и ООН, който да контролира доставките.

Първият кораб със зърно отплава на 1 август 2022 г. от украинското пристанище Одеса по силата на историческото споразумение.

Споразумението за "зърнения коридор" е довело до спад на цената на пшеницата от 440 на 320 долара за тон

Турция, която е международно оценена за уникалната си роля на посредник между Украйна и Русия, многократно е призовавала Киев и Москва да прекратят войната чрез преговори, отбелязва агенцията.

Водещи новини

Още новини