Назначен е нов координатор на инициативата за транспортиране на украинско зърно през Черно море

  • 29 декември 2022 06:51

  • 444
  • 2
Назначен е нов координатор на инициативата за транспортиране на украинско зърно през Черно море
© Getty Images

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш назначи нов координатор на инициативата за транспортиране на украинско зърно от украински пристанища през Черно море, която е резултат на споразумение между ООН, Украйна, Русия и Турция, предаде Франс прес.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13956

Суданецът Амир Махмуд Абдула, който заемаше поста от август, бе заменен с кувейтеца Абдула Абдул Самад Дащи, пенсиониран адмирал. В последните години Дащи беше военно аташе на Кувейт в Белгия и представляваше страната си в НАТО.

Турция: Над 15 млн. тона селскостопанска продукция е изнесена през "зърнения коридор"

Инициативата за износ на украински зърнени култури от украински пристанища през Черно море е резултат от споразумение, подписано на 22 юли, което позволи да бъде облекчена световната хранителна криза, предизвикана от войната в Украйна. Споразумението бе удължено в средата на ноември за още четири месеца.

Според украинското министерство на земеделието 540 кораба са транспортирали общо 15 милиона тона зърно от юли досега от украински пристанища към дестинации в Азия, Африка и Европа.

ООН не очаква разширяване на зърнената сделка с още украински пристанища

В същото време Русия критикува неприлагането заради западните санкции срещу нея на второ споразумение с ООН, датиращо също от 22 юли, за износа на руски зърнени култури и торове, допълва БТА.

Последвайте канала на

Весела Найденова
444 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2022.12.29 | 10:00

2
Путлерофашистите говореха преди прзниците, че Европейците няма да имат пари за подаръци, да си плащат сметките и ще стоят на студено! И НИТО ЕДНО ОТ ТЕЗИ НЕЩА НЕ СЕ СБЪДНА! Хем сме на топло, хем имаме пари за подаръци хем сме по-щастливи от руските фашисти! Здраве и живот ще мине и зимата и други митове и лъжи идващи от Мордор ще замина в канала, дори и РФ ще се разпадне а Путин ще умре, имайте търпение и гледайте как думите ми ще се превърнат в истина! ! СЛАВА УКРАИНИ! ✌

2022.12.29 | 09:28

1
РУСИЯ СЪВСЕМ СКОРО ЩЕ ДЕМИЛИТАРИЗИРА НАТО.

Добави коментар

Водещи новини