България е на осмо място в ЕС по поскъпване на хляба за последната година, сочат данни на Евростат, цитирани от "24 часа".
При среден годишен ръст на цената му от 18% в България хлябът и тестените изделия са поскъпнали с 29%, показват данните. Всички страни, в които хлябът е поскъпнал с повече от средните 18%, са от т.нар. нови членки на Евросъюза. Най-голям е ръстът на цената му в Унгария - над 65%, следвана от Литва, Естония, Словакия, Хърватия, Полша, Латвия.
На другия полюс са Франция, Нидерландия и Люксембург, където хлябът е поскъпнал с по-малко от 10% за последната година.
Хлябът обаче е една от малкото храни, чиито цени нямат изменение през последната седмица в България. Всичко останало, особено плодовете, зеленчуците и млечните изделия, продължават възходящия си ценови ръст, макар и с относително бавни темпове.
Оранжерийните домати например през последната седмица са поскъпнали с 2,6 на сто и на едро се търгуват по тържищата срещу 2,38 лева, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. А доматите, прибирани от открити площи, прибавят нови 12,4 на сто към цената си Оранжерийните краставици поевтиняват с 1,1 на сто до 1,79 лева за килограм. Зелените чушки поскъпват със 7,1 на сто и се продават по 1,67 лева за килограм, а червените се търгуват по 1,90 лв./кг в края на седмицата.
Картофите поскъпват с 3 стотинки и се продават по 1,02 лева. Ябълките вече са по 1,33 лв. по цени на едро.
Лимоните поскъпват с нови 6 стотинки и по тържищата се предлагат до 2,90 лева за килограм. Прасковите поскъпват с 20 стотинки за кило.
Кравето сирене поскъпва с 2,5 на сто до 11,25 лв., а кашкавалът тип “Витоша” се продава вече по 16,44 лева за килограм, за да достигне цената му в магазина вече до и над 24 лв. за кило.