Fitch понижи дългосрочния рейтинг на Гърция

share

Агенция Fitch понижи дългосрочния рейтинг на Гърция от B- на CCC, съобщиха РИА "Новости" и АП.

Причината са последните събития в страната, които я застрашават с напускане на еврозоната, въпреки изявленията на европейски лидери, че ще направят всичко възможно това да не се случи.

Партиите не се споразумяха за коалиционно правителство и бяха насрочени нови парламентарни избори за 17 юни. Дотогава ще управлява временно правителство.

Разногласия предизвикахастрогите икономически мерки, наложени на Гърция и желанието на президента Папуляс да се състави правитеслтво от технократи.

Лидерът на радикалната левица в Гърция Алексис Ципрас обвини германския канцлер Ангела Меркел, че „играе покер с човешки животи", като настоява Гърция да приеме строгите мерки за икономии.

Ципрас коментира пред Би Би Си че мерките за строги икономии може да унищожат европейската валута.

Позицията на СИРИЗА срещу европейския спасителен план за Гърция породи коментари, че ако коалицията спечели изборите, страната ще напусне еврозоната.

Британският премиер Дейвид Камерън призова държавите от еврозоната и институциите да подкрепят икономически „по-слабите" страни като Гърция, ако не искат еврозоната да се разпадне.

Водещи новини

Още новини