Кризата с коронавируса изчисти нискокачествените хранителни продукти от пазара. Същевременно цените се запазват и инфлация не се очаква, заради ограниченото потребление.
Великденските и Гергьовденските празници няма да са по-скъпи от обичайното, а българските производители на зеленчуци и преработващата промишленост са в състояние да гарантират изхранването на населението, без риск от продоволствена криза.
Председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов коментира пред БНР, че основните потребителски стоки запазват цените, на които се продават, по-скъпи са единствено картофите и варивата заради затруднената логистика.
Плодовете, особено цитрусите, са по-скъпи. По думите му търговската система в България е удържала и "се държи брилянтно", каза Иванов.
"Нито един търговец на едро, нито един преработвател не си е позволил лукса да спечели малко повече. Не сме регистрирали спекула!", заяви той.