Свинското месо – рекордьор по поскъпване през 2019-а. Цената за килограм е скочила с до 60%.
Това лято африканската чума не подмина и България - близо 200 хиляди животни бяха изклани или 20% от свиневъдството у нас. А свинското месо от средна цена 7 лева за килограм в началото на годината през октомври достигна 9 лв. А покрай празниците - от 10 лева и нагоре. Според експерти обаче цените са изкуствено надути.
За съжаление толкова е увеличението. Свинското месо обаче не е еднозначно понятие, а има различни позиции – филе, врат, гърди, плешка и т.н. Няма място за спекула в цената. Проблемът не е в България, тъй като тук имаше милион и 400 хиляди прасета, които към декември от тях са избити 200 хиляди. Числото се увеличава, а трагедията за собствениците е голяма, това каза пред Нова телевизия Кирил Вътев от Асоциацията на месопреработвателите.
Според него големият проблем идва от Китай. Африканската чума там продължава да се развива главоломно заради ниското ниво на биосигурност в техните големи свинекомплекси. Миналата година те избили над 200 милиона прасета, като има допускания, че бройката вече е достигнала 500 милиона. Официална информация за това обаче няма.
Китайците добиха навик да консумират свинско месо, което превърна потреблението там в два пъти по-високо отколкото целия останал свят. Дефицитът там е много голям, а китайските търговци поръчват по 1000-2000 контейнера с месо, всеки тежащ 20 тона. Европа всичко за Китай, каза Вътев.
Все още никой не се ангажира с прогноза за увеличението на месото през тази година. Смятам, че такава прогноза не е и възможна, защото не се знае до къде ще се задълбочи кризата в Китай. Също така китайската държава води преговори да закупи най-големите европейски комплекси за свиневъдство, обяснява Вътев.
Интересен факт според него е, че в държави като Германия, Холандия, Дания и Испания няма чума по прасетата. Там мерките за биосигурност са на изключително високо ниво.