Купуваме все повече вносно свинско месо

По магазините у нас масово се предлага замразено свинско месо от резервите на Европа, а търговците често го пласират като прясно. Затова предупреждават управители на свинекомплекси в Русенско. Причината е спадът на производството с над 20% на българско прясно месо, след епидемията от африканска чума, предаде БНТ.

Заради заразата у нас бяха унищожени над 130 000 прасета, чието месо се използваше предимно за прясна консумация. Според производителите в момента търговците компенсират недостига в родното производство с нискокачествени продукти от резервите на Испания, Унгария, Франция и Германия.

Директор на свинекомплекс коментира: "Световните икономики имат такива големи складове, които съхраняват меса, когато са били трудни времената, за да могат да държат добра цена, изкупуват месото и го складират. Сега в момента се отварят и зареждат пазари, като нашия. Това са меса, които са замразени и никой не може да каже колко са стояли", казва Христо Стойков.

В много от магазините в Русе се наблюдава спад в продажбите на свинско месо. Има и такива, които изобщо са се отказали да зареждат.

"Снабдявахме се с месо от русенска фирма - производител на месо, сами си отглеждаха прасетата и вече не зареждаме от тях, понеже ги затвориха и им унищожиха прасетата", казва продавачка.

От началото на годината Агенцията по безопасност храните е извършила над 1000 проверки в хранителни магазини в цялата страна. Нарушения не са установени, но от Агенцията съветват потребителите да следят етикетите.

Д-р Георги Дяков - директор на БАБХ-Русе уточнява, че на етикетите, които са с данни за потребителя е уточнено какъв е произходът на месото, какъв е видът му, каква е цената му.

Заради африканската чума по свинете русенци казват, че предпочитат да пазаруват пилешко месо и риба.

Коментари

 1. 2019.10.23 | 20:11

  Нали това беше целта на истерията "чума по свинете" !! Ако имаше,България щеше да е пламнала и щяхме да прескачаме умрели свине в горите ни.Но целта им бяха свине-комплексите ни ,да бъдат унищожени и съсипани за години напред и да внасяме 20г.,замразено,месо от РАЗВИТИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ СТРАНИ,и виждате ли ТЕ БИЛИ ЗАГРИЖЕНИ за нас,"аборигените на Балканите".....

 2. 2019.10.23 | 12:32

  гроб изпълняват външно икономически поръчки

  1. 2019.10.23 | 12:32

   за това много ги харесват в енп и им свалиха мониторинга.

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Пазари

още

Анкета

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Избрано от Интернет