Брокерите на недвижими имоти влизат в регистър

share

Да бъде създаден специален регистър, в който да бъдат вписани всички фирми, занимаващи се с посредническа дейност при сделки с недвижими имоти.

Това предвижда нов закон, който се подготвя от Национално сдружение „Недвижими имоти” (НСНИ), пише "Монитор".

В него ще бъдат вписани и всички служители, които работят с клиенти и имат договорни отношения с брокерските фирми. Целта е така да се въведе регламентация в бранша. Чрез регистъра всеки ще може да провери дали даден брокер има нужната професионална квалификация и готовност да носи отговорност за качеството на предоставяните от него услуги

В закона се предвижда да бъде създадена Камара на брокерите на недвижими имоти. Тя ще отговаря за поддържането на регистъра и ще събира такса от вписаните компании.

„Точната сума на вноската не е уточнена, но няма да е голяма”, обясни Лъчезар Искров от сдружението. Освен това вписването в регистъра няма да е свързано със задължително членство в камарата.

Предлага се още да се въведе образователен ценз и квалификация за брокерите. Хората с висше образование, но не по специалността, ще трябва да положат изпит пред камарата за професионална квалификация. За него също ще трябва да се заплаща. Освен това по закон брокерските компании ще трябва да имат задължителна застраховка „Професионална отговорност”.

„Смисълът на тази полица е да защити потребителите от евентуални неволни грешки от страна на посредниците”, каза Добромир Ганев от „Форос”. Той е категоричен, че това изискване няма да натовари прекомерно брокерските компании и не се предвижда да доведе до оскъпяване на услугата. „Една такава премия ще е около 100-150 лева за година”, поясни Ганев.

Водещи новини

Още новини