80 тона македонско агнешко месо с неясни печати за произход залива пазара у нас.
За това предупредиха от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. "Месото е с 20% по-евтино, но може да е опасно", коментира във Велико Търново Симеон Караколев, съпредседател на браншовата организация, цитиран от БНР. Според Националната овцевъдна и козевъдна асоциация македонското агнешко месо идва от кланица в Кавадарци, у нас влиза през Гърция, внася се от две фирми за три централни склада - в София, в Пловдив и в Добрич, откъдето се разпределя в страната.
"Притесненията са за качеството на месото. Притеснителното е за нас това, че то е проверено не от български санитарни власти. То е проверено от гръцки такива. От друга страна – печат не си личи на голяма част на това месо"", посочи Симеон Караколев.
Той изказа опасения, че Агенцията за безопасност на храните досега не е проверила централните складове с македонското агнешко месо. За това вчера е имало среща при министъра на земеделието.
По празниците се очаква да бъдат продадени около 200 тона българско агнешко, което е със 100 тона по-малко от предишни години.
Във фермите изкупната цена на дребно е 6 лева за килограм живо тегло. Търговците изкупуват на едро с 1 лев по-евтино, а в магазините цената е между 13 и 18 лева за килограм българско агнешко.