Гърция очаква спад в производството на зехтин

pixabay
share

Добивът на зехтин в Гърция ще бъде по-малък с "между 30 и 40 процента" тази година заради подходящите климатични условия за развитието на маслиновата муха - насекомо, което нанася сериозни щети на тази култура, съобщиха официални представители от министерството на земеделието, цитирани от Франс прес.

Говорител на министерството изтъкна, че това ще бъде "най-големият спад на продукцията за последните три години", цитиран от БТА.

Според специалисти причините за това са по-ниските от обичайните зимни температури и обилните валежи през юни, които благоприятстват развитието на маслиновата муха. През ноември министерството на земеделието започна научно изследване, за да анализира това явление и евентуалната му връзка с климатичните промени.

Най-силно засегнати са маслинените плантации в Месиния и областта Лакония на полуостров Пелопонес, които са и най-важните райони за продукцията на зехтин в Гърция. Само остров Крит е пощаден от разпространението на насекомото. На министерска среща по темата, която беше организирана миналата седмица, Атина поиска отпускането на помощ от средствата на ЕС за справяне с кризите, за да бъдат покрити загубите на производителите.

Гърция е третият по големина производител на зехтин след Испания и Италия.

Водещи новини

Още новини