Китайци правят коли в Ловеч

share

Китайската компания „Грейт Уол Мотор" запчова производството на автомобили в България. С новия завод компанията се надява да създаде добра основа за разширяване на продажбите в цяла Европа, съобщава местният й партньор в Ловеч.

„Това е първият завод на китайски производител, който ще произвежда в Европа и за Европа", казва в интервю за АФП маркетинговият директор на „Литекс моторс" Иво Деков преди отварянето на завода на 21 февруари.

В завода първоначално ще бъдат наети 150 служители, които ще сглобяват 4000 автомобила годишно от внасяни от Китай части.
„Но производството ще се разшири, след развиване на пазарите тук и в европейските държави . В зависимост от търсенето можем годишно да произвеждаме 50 000 автомобила с 2000 работници на две смени, или 71-72 хил. машини на три смени", уверен е Деков.

Квалифицираната и конкурентна работна ръка в България, както и ниските данъци, правят от най-бедната страна в ЕС идеална база за навлизането на общия европейски пазар на „Грейт Уол", един от най-големите автомобилни производители в Китай.

Водещи новини

Още новини