Идеята на министъра е да се намали нелоялната конкуренция. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ Кирил Вътев от Асоциацията на месопреработвателите по повод предложението на земеделския министър Румен Порожанов за нови стандарти за месни храни. Един от новите стандарти например е, че за да се нарича един продукт "кренвирш", той трябва да съдържа поне 75% месо.
За съжаление, повечето потребители у нас все по-рядко гледат качеството, масово се търси ниска цена, заяви Вътев.
На пазара и в момента има абсолютно всички категории – от най-евтините до най-скъпите продукти, а и на етикетите пише какво съдържа всеки от тях. Нещата са изтървани много отдавна. Трите сегмента на пазара – нисък, среден и висок ценови клас са заети много отдавна и конкуренцията в тях е висока. Въвеждането на стандарта не означава, че ще се повиши потреблението на качествени продукти, тъй като такива има и в момента на пазара. Говорим за конкретни неща – покупателна способност и контрол, коментира Кирил Вътев.
По думите му в България няма апаратура, която да може да измери количествено наличието на протеин или соя в колбасите.
Пламен Грозданов от Съюз "Произведено в България" е категоричен, че стандарт трябва да има. Такива има в цяла Европа. Стандартите обаче трябва да се разработват не като се гледа тавана, а като се допитат до специалистите, каза той.
Според Грозданов въвеждането на стандарта ще помогне да се изсветли бранша.
Трябва да погледнем и един друг проблем – съдържанието на водата в месото. Може би трябва да инициираме дебат по този въпрос, посочи той.
Ако имаме стандарти и се спазва рецептурника, държавата едва ли ще плаща такива огромни суми за лекарства, каквито плаща в момента. По-добре да контролираме, отколкото да даваме пари за лекарства, подчерта Пламен Грозданов.
По думите му голяма част от месопроизводителите подкрепят въвеждането на стандартите.