Българското яйце излиза борец на пазара за Великден.
Най-разпространени за празника са именно българските яйца. Продуктът родно производство е с много добро качество.
Това коментира за Novini.bg председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов.
По думите на експерта цените при яйцата са малко по-високи особено в проявленията им на дребно.
Вносът на продукта е предимно от страни в ЕС като Полша и Германия. Чуждите яйца обаче са с по-лошо качество в сравнение с нашите.
Според експерта обаче не вносът е проблем.
„Въпросът е, че пазарът понякога иска и по-евтино и обикновено вносните яйца са по-евтини“, коментира Владимир Иванов.
Към момента яйцата на едро излизат с 2 стотинки по-скъпи, като стигат ниво от 22 стотинки.
„Но не са вследствие на повишеното търсене и вследствие на празника. А вследствие на това, че след пика в края на миналата година много рязко се срина цената до нива по-ниски от преди пика“, обясни експертът.
Според Иванов балансирането на цената около 24 стотинки е абсолютно нормално към момента.
От другите основни продукти чесънът е по-евтин. Зелето, лукът и картофите запазват нивото си. При плодовете ябълките и лимоните ще бръкнат малко повече в джоба на потребителите.
Междувременно да напълним кошницата за трапезата този Великден ще излезе по-евтино. Прогнозната сума на база 50 основни хранителни стоки излиза 109 лева на едро.
Целия разговор с председателя на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов можете да чуете тук: