"България ер" попълва авиопарка си с 9 нови самолета

share

С 9 супермодерни бразилски самолета Еmbraer ще попълни авиопарка си "България ер" до края на 2014 г. Това съобщи изпълнителният директор на националния превозвач капитан Янко Георгиев.

Първият Еmbraer 190 ще пристигне у нас от Южна Америка до 10 март, уточни капитан Георгиев. Той е от версията AR (от англ. удължен обсег), което означава, че може да прелита 4448 км и е равностоен на Airbus 320, обясни Георгиев.

След него до края на третото тримесечие "България ер" ще получи още три Еmbraer 190 AR. Националният авиопревозвач вече е подготвил екипажите, които ще летят на бразилските машини.

И 9-те самолета ще бъдат закупени на финансов лизинг, т.е. след изплащането им ще останат собственост на "България ер", но ръководството на превозвача отказва да съобщи дори и минимални финансови параметри по сделката, пише в. "Стандарт".

Еmbraer 190 AR са 108-местни самолети от най-ново поколение, оборудвани с по два икономични американски двигателя General Electric CF34-10E и развиващи максимална скорост 890 км/час. Новите бразилски машини отговарят на най-строгите екологични норми на Евросъюза. Те ще дадат възможност на "България ер" да увеличи седмичната честота на полетите по някои европейски линии, да възстанови полетите до Прага и да увеличи броя на превозените пътници с около 5 на сто, заяви капитан Янко Георгиев.

Еmbraer 190 AR е седмият тип западен самолет, въвеждан в търговска експлоатация в България от 1990 г. насам - след Boeing 767 и 737, Airbus А320, ATR-42, MD-82/83 и BAe-146. Със сделката за закупуването на Еmbraer "България ер" се нарежда до реномирани авиокомпании като Air Canada, KLM, AS Airways, Lufthansa и др., които експлоатират бразилски самолети.

Водещи новини

Още новини