Ръст на фондови борси по цял свят

Pixabay
share

Натискът върху администрацията на Тръмп по отношение на планираното налагане на вносни мита, както от страна на основни търговски партньори на САЩ като Европейския съюз, така и от видни представители на управляващата Републиканска партия, води до отслабване на притесненията за предстоящо реално въвеждана на подобни митнически тарифи и за разгаряне на световна търговска война, информира БНР.

Това допринася за подновяване на инвеститорския риск-апетит на световните капиталови пазари след няколко дни на сериозно напрежение и спад на фондовите борси.

Новината, че Пол Райън и други републикански лидери се противопоставят на идеята на Тръмп за въвеждане на високи мита за вноса на стомана и алуминий, доведе до солиден ръст на пазара на акции на Уолстрийт в края на търговията в понеделник, който е последван от силен подем на азиатските и европейските борси.

Снощи индексът DJIA приключи търговията с повишение от 336 пункта (скок с 1,37%), широкият индекс S&P500 нарасна с 1,1%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с 1,0%.

Азиатските борси също реагираха позитивно на сигналите, че плановете на Тръмп за въвеждането на мита срещат отпор от самите републиканци, като японският фондов индекс Nikkei нарасна с 1,79%, южнокорейският Kospi - с 1,53%, хонконгският Hang Seng - с 2,09% и китайският Shanghai Composite - с 1,0%.

Европейските фондови пазари не изостават по-назад, отваряйки търговията във вторник с добри повишения, като общият индекс Stoxx Europe 600 нараства с 0,7%, след като вчера успя да отскочи от шестмесечно дъно, поскъпвайки с 1%.

Германският фондов индекс DAX 30 добавя нови 1,13% към вчерашния си ръст с 1,5%, докато френският индекс CAC40 се повишава с 0,68%, а британският FTSE100 - с 0,92%, след като в понеделник основните индекси на борсите в Париж и Лондон нараснаха съответно с 0,6% и с 0,7%.

Дори борсата в Милано се отърси доста бързо от негативния ефект на резултатите от неделните парламентарни избори в Италия, като днес индексът MIB нараства с 1,08% след вчерашно понижение с 0,42%.

Водещи новини

Още новини