Четете внимателно етикета, когато купувате оцет

Булфото
share

Оцетът и неговият имитиращ продукт се различават изключително много. Натуралният оцет има естествен произход (естествена ферментация на вино, плодове, плодово вино и етилов алкохол от земеделски произход). Заместителите на оцета или имитиращите продукти пък имат синтетичен произход, произвеждат се от петролни деривати. Те не стават за консервиране на туршии и зимнина.

Според Българската агенция по безопасност на храните и Изпълнителната агенция по лозата и виното, домашните туршии стават само, ако се влага натурален оцет - винен или ябълков. Имитиращите заместители са негодни да бъдат използвани за консервиране и развалят туршиите.

Въпреки това, в магазините в страната масово и безконтролно се продават синтетични оцетни заместители. Производителите им заблуждават потребителите чрез използване на надписи и картинки на етикета, че това е истински оцет. Друга форма на заблуда за клиентите е преимуществено позициониране на рафтовете в магазините на синтетичните оцетни киселини спрямо натуралния оцет. Двата продукта стоят един до друг на един и същи рафт, без да е обозначено, че са различни.

Търговските вериги също не информират потребителите и не отделят имитиращите продукти от натуралните. Хората най-често посягат към ментетата заради по-ниската им цена и заблуждаващата визия на етикетите. С изображения върху етикетите на туршии, зеленчуци, салати, ябълки, грозде и детски лица, както и с надписи „винен вкус“, „винен аромат“ и „аромат ябълка“, „за консервиране и овкусяване“, синтетичните продукти, в които няма и грам естествена суровина, а само вода и Е-та, заблуждават потребителите.

Ето защо е важно да знаем как да различим натуралния продукт от синтетиката. Върху опаковката на истинския оцет в магазините трябва да пише „Оцет“, за да сме сигурни, че купуваме именно оцет, а не имитация, направена от синтетична киселина (Е260) и вода. Друго нещо, по което можем да се ориентираме дали даден продукт е менте, е цената. Според данни на НСИ, средната цена на синтетичните оцетни киселини на пазара е по-ниска с около 25% от тази на истинския оцет. За 100 буркана туршия, трябват приблизително 5 литра оцет (0,50 мл./буркан). Така, ако потребителят купи имитация на оцет ще спести средно малко над 1 лев за цялата зимнина, но ще похаби всичките 100 буркана.

Имитациите вредят на здравето ни

Важно е да се знае и, че синтетичният оцет вреди на здравето на хората. Синтетичната оцетна киселина (Е260) в повече от допустимите 6% може при консумация да доведе до силни химични изгаряния при контакт с лигавицата или кожата, защото тя е силно токсична при високи концентрации.

В момента, след въведените промени в Закона за виното и спиртните напитки, всички продукти, които съдържат синтетична оцетна киселина вече се предлагат под други имена, като „кисела подправка“, „кисел продукт“ и т.н. Повечето от тези продукти обаче продължават да въвеждат в заблуждение потребителя с картинките на етикета си. заблуждение потребителя с картинките върху етикетите.

Водещи новини

Още новини